GRATIS VERZENDING IN EUROPA

1 JAAR GARANTIE

30 DAGEN RETOURRECHT

Taal

DUURZAME MATERIALEN

Het grootste deel van onze stoffen wordt gemaakt van gerecyclede materialen. We gebruiken een variatie aan gerecyclede materialen zoals gerecycled polyester (RPET) en gerecycled nylon voor stoffen, voering en tapes. Onze regenjassen zijn volledig waterdicht, “designed for movement” en gemaakt voor dagelijks gebruik. Om onze producten waterdicht te maken is het noodzakelijk om een coating toe te voegen. Daarom hebben we ervoor gekozen om een biologisch afbreekbare polyurethaan coating met bionische afwerking te gebruiken, wat op dit moment een van de meest duurzame opties is. Geen van onze kledingstukken bevat dierlijke producten.

Regenkleding heeft de essentiële eigenschappen om waterdicht, ademend en duurzaam te zijn. Deze eisen zijn op dit moment niet haalbaar met natuurlijke vezels. Daarom hebben we ervoor gekozen om gecertificeerde gerecyclede synthetische garen in onze producten te gebruiken. We zijn ons ervan bewust dat het gebruik van RPET ook consequenties heeft voor het milieu in algemene zin. Echter is dit voor ons type product momenteel de beste beschikbare optie.

Regenkleding is per definitie ontworpen om ons te beschermen tegen de elementen. We hebben duurzame ontwerp praktijken ingebouwd in een poging om de link met de natuur te herstellen en om te kunnen bewijzen dat mode en innovatie geen slechte impact hoeven te hebben.

Daarom zetten we ons in om continu te zoeken naar duurzame alternatieven in stoffen, verpakkingen, labels en grondstoffen in het algemeen. Het is cruciaal dat vooruitstrevende ontwerpers mode en design combineren om duurzame, functionele en tijdloze alternatieven te creëren.

In 2022 hebben we meer dan een miljoen plastic flessen gerecycled in onze regenjassen en in de komende 2 jaar verwachten we te groeien naar een niveau waarop we 5 miljoen plastic flessen per jaar recyclen. Het gebruik van RPET is duurzamer dan virgin plastic. We streven er altijd naar om gerecyclede materialen te gebruiken en momenteel onderzoeken we ook de mogelijkheden om onze producten circulair te maken.

MATERIALEN

100% Gerecycled Polyester

Gerecycled Polyester (RPET) is afgeleid van de chemische naam voor polyester: PET. In het recyclingproces worden plastic flessen in kleine stukjes gesneden, gesmolten, gesponnen en vervolgens geweven tot ‘nieuwe’ polyester stoffen.

De in MAIUM jassen verwerkte plastic flessen worden opgehaald door afvalinzamelaars in Azië. Deze worden vervolgens samengeperst en naar het recyclingbedrijf gebracht. Bij de recyclingfabriek ondergaan de plastic flessen de volgende opeenvolgende stappen:

  • Eerst worden tijdens het scheidingsproces de doppen en etiketten van de flessen verwijderd, omdat deze gemaakt zijn van plastic met andere eigenschappen, bijvoorbeeld een ander smeltpunt. Dit maakt het onmogelijk om zonder scheiding te recyclen
  • De plastic flesjes worden vervolgens verwerkt tot kleine vlokken en deze worden vervolgens gereinigd
  • Vervolgens worden de vlokken gesmolten tot zogeheten pellets
  • Tot slot wordt van het gesmolten plastic garen gesponnen dat nu kan worden gebruikt om stoffen voor MAIUM-regenjassen te weven.

Voordelen van RPET zijn onder andere:

  • De CO2-uitstoot bij de productie van RPET is beduidend lager dan bij de productie van virgin (niet-gerecycled) polyester.
  • Zorgt ervoor dat er minder plastic op stortplaatsen of in de oceaan belandt.
  • Is niet afhankelijk van 'nieuwe' aardolie als grondstof.
100% Recycled Nylon

Gerecycled nylon heeft vergelijkbare voordelen als gerecycled polyester, het gebruik ervan zorgt ervoor dat het niet op de vuilnisbelt of in de oceaan belandt en verbruikt een stuk minder energie en CO2-uitstoot bij de productie in vergelijking met nieuw nylon. MAIUM gebruikt gerecycled nylon gemaakt van afval, met name postindustrieel afval zoals van weverijen.

Gerecycled nylon wordt op de volgende manier verwerkt:

  • Eerst wordt het nylon gescheiden van andere soorten afval, waarna het grondig wordt gereinigd.
  • Vervolgens wordt het versnipperd en samengeperst.
  • Daarna wordt de samengeperste stof gedepolymeriseerd. Dit is een chemische ontledingsreactie waarbij een polymeer (organische verbinding waarvan de moleculen bestaan uit een opeenvolging van identieke delen) wordt afgebroken tot monomeren, een relatief eenvoudig organisch molecuul dat weer kan dienen als bouwsteen voor grotere moleculen.
  • Met deze monomeren wordt de stof 'moleculair' herbouwd, zodat er weer nylongaren van gemaakt kan worden. De stof die we gebruiken voor onze producten is gemaakt van dit gerecyclede nylongaren.

De voordelen van gerecycled nylon zijn:

  • Minder CO2-uitstoot tijdens de productie in vergelijking met nieuw (niet-gerecycled) nylon.
  • Zorgt ervoor dat er minder nylon op stortplaatsen of in oceanen belandt.
  • Is niet afhankelijk van 'nieuwe' aardolie als grondstof.
PU-Coating

PU is een afkorting van Polyurethaan, een klasse polymeren die is samengesteld uit organische eenheden, verbonden door carbamaat (urethaan). Tijdens het coatingproces wordt een vloeibare laag polyurethaan aangebracht op het oppervlak van een stof om de stof waterdicht te maken, aangezien noch gerecycled polyester noch gerecycled nylon op zichzelf waterdicht is. Naast het feit dat een PU-coating de stof waterdicht maakt, is het sterk, heeft het een lange levensduur en komen er bij de productie geen schadelijke gifstoffen vrij. Momenteel is onze biologisch afbreekbare PU-coating een van de twee meest duurzame alternatieven om stoffen waterdicht te maken. De andere is TPU-laminering. We blijven op zoek naar nog milieuvriendelijkere afwerkingen met dezelfde eigenschappen als PU, maar die zijn momenteel niet beschikbaar.

Een PU-coating wordt op de volgende manier aangebracht:

  • De gerecyclede geweven stof, zowel polyester als nylon, wordt aangeleverd bij de coating fabriek.
  • Op de stof wordt een vloeibare laag polyurethaancoating aangebracht inclusief de gewenste kleur voor de uiteindelijke stof.
  • Na een droogproces zijn de producten klaar voor afwerking
TPU-Laminering

TPU staat voor Thermoplastisch Polyurethaan, een elastische, flexibele en gladde vorm van PU-laminering. Door zijn duurzaamheid en sterkte heeft het een lange gebruiksduur, maar laat bovendien lucht door, waardoor het een ademende stof is - in tegenstelling tot gewone polyurethaan coatings. Hoewel bij de productie van TPU fossiele brandstoffen worden gebruikt, blijft ons doel om over te stappen op nog duurzamere alternatieven zodra deze op de markt beschikbaar zijn.

TPU-laminering wordt op de volgende manier op de stoffen aangebracht:

  • Gerecycleerde geweven stoffen worden geleverd aan de coating- en lamineerfabriek
  • TPU-laminering, die ook een lijmlaag bevat, wordt op de stof aangebracht.
  • Het wordt samen met de gerecyclede geweven stof geperst door middel van een hittepers. Dit wordt meestal aan de binnenkant van de stof gedaan om de buitenkleur of print van de stof te behouden.
  • Na een afkoelperiode zijn TPU-gelamineerde stoffen waterdicht en kunnen ze worden gebruikt om MAIUM regenkleding te produceren.
Zilveren Laminering

Zilveren laminering, gebruikt in onze Poncho's is gemaakt van een vloeibaar mengsel van lijm, polyurethaan en een aluminiumpoeder. Dit laatste zorgt ervoor dat het een zilveren kleur heeft. De coating vormt een membraan, een laag die de stof waterdicht maakt. Dit wordt in twee fasen op de achterkant van de stof aangebracht. De lagen worden verwarmd zodat het water uit de lijm verdampt, waarna de lijm zich hecht aan de stof. Zodra de lagen zijn afgekoeld en gedroogd, is de stof klaar voor verwerking. De zilveren laminering wordt aangebracht in de fabriek waar ook de pu-coating, TPU-laminering en Bionic-Finish Eco worden aangebracht.

Bionic-Finish Eco

Bionic-Finish ECO is een ecologische technologie om stoffen langdurig waterafstotend te maken. De meeste waterafstotende coatings die momenteel verkrijgbaar zijn, bevatten fluorkoolwaterstoffen. Deze fluorkoolwaterstoffen hebben een negatieve invloed op de natuur, onder andere omdat ze pas na lange tijd natuurlijk worden afgebroken. Bionic-Finish Eco is een veiliger en milieuvriendelijker alternatief, vrij van fluorkoolwaterstoffen en andere gevaarlijke chemicaliën, waaronder formaldehyde en paraffine. Bijna al onze waterdichte producten zijn geïmpregneerd met deze bionische afwerking. Bijkomende voordelen zijn dat je ze vaker kunt wassen zonder dat de waterafstotendheid afneemt, de kleur van de kleding beter behouden blijft en ook vuil is er makkelijk af te wassen.

Vrij van PFAS

Onze jassen zijn PFAS-vrij. PFAS is de afkorting en overkoepelende naam voor Poly-en perfluoralkylstoffen. Dit zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt en komen van nature niet in het milieu voor en zijn ook niet of nauwelijks af te breken. PFAS hebben handige eigenschappen: ze zijn onder andere water-, vet- en vuilafstotend waardoor ze vaak gebruikt worden bij het maken van regenkleding. Bij normaal gebruik zullen producten met PFAS erin niet meteen gezondheidsrisico’s geven. Er zijn specifieke ‘PFAS’, bijvoorbeeld PFOA en PFOS en PFC’s die schadelijke effecten kunnen hebben op de mens. Al deze chemicalien gebruiken wij niet in onze producten.

Vrij van PVC

Onze jassen zijn PVC-vrij. PVC staat voor polyvinylchloride en is een soort plastic dat bij verhitting zacht wordt. PVC wordt gemaakt door chloor, koolstof en ethyleen (een benzineproduct) met elkaar te laten reageren. PVC heeft een erg lange levensduur.